Blauw is altijd bijzonder

Ben je gek op blauw, dan zijn vintage jurkjes uit de jaren 50 echt iets voor jou. Blauw is een koele kleur en dus echt een kleur die je in de zomer veel kunt dragen. Alleen al door ernaar te kijken krijg je een zonnig humeur. Dan heb ik het natuurlijk vooral over het prachtige jaren 50 blauw, wat door sommige ook wel mintgroen genoemd wordt, niet zo heel gek eigenlijk want groen ligt immers in het kleurenspectrum tussen geel en blauw. Blauwe kleding was vroeger schaars, tot men de kleurstof ontdekte in het indigoplantje. Knap want het plantje is echt gewoon groen, pas bij het drogen blijkt de blauwe kleur te ontstaan.

Blauwe maandag

Het begrip blue Monday doet mij denken aan het bekende maandagmorgen gevoel. Of aan een kortstondige flirt en aan apparaten die gloednieuw zijn, maar het vertikken om het te doen. Wanneer je dan terug gaat naar de winkel met het aankoopbewijs erbij en ze het ding ook niet aan de praat blijken te kunnen krijgen heb je een typisch maandag exemplaar gekocht. De werknemer had een kater en heeft het ding niet goed in elkaar gezet of zo. Maar in feite komt de blauwe maandag uit de textielverfindustrie.

Om de kleur blauw te krijgen was een ingewikkeld procedé noodzakelijk dat meerdere dagen in beslag nam. Als de stof uit het bad wordt gehaald, is hij geel maar tijdens het drogen wordt de stof eerst groen en geleidelijk aan een steeds dieper niet meer oplosbaar blauw. Dit komt door de inwerking van zuurstof op de verfkleur (afkomstig van het indigoplantje).
In Nederland werd het inweekproces op zaterdagmiddag ingezet. Men liet het geheel tot maandagochtend intrekken en hing alle stoffen vervolgens te drogen. Daardoor hadden de ververs ‘verplicht’ vrij op maandag. Hier komt de uitdrukking “blauwe maandag” vandaan.

Combineren met blauw

Wil je weten welke kleuren goed passen bij blauw, dan moet je iets van de kleurenleer weten. Zoals gezegd is blauw een koele kleur en rood bijvoorbeeld een warme kleur. Je kunt kijken welke kleuren goed bij elkaar passen of contrasteren en welke elkaar aanvullen door in gedachte een kleurendriehoek te nemen. Op de hoeken blauw, geel en rood en daartussen in de zijkanten groen, oranje en paars. Alle kleuren tussen paars en groen zijn koel, de andere warm. Kleuren die tegenover elkaar liggen zijn contrasterend, en passen vaak goed bij elkaar, ook wel complementair genoemd. Dit omdat na menging van die twee kleuren plus een derde kleur, in theorie wit ontstaat of zwart. Kleuren die in naast elkaar in hetzelfde spectrum liggen noemen we ton sur ton en combineren in de regel ook goed. Dus blauw en groen of blauw en paars zijn ton sur ton, rood en groen, rood en paars en blauw en oranje contrasterend dus wees daar spaarzaam mee mocht je in je blauwe jurk een oranje feest(je) gaan vieren. Je valt in ieder geval wel geweldig goed op, dus als je daar van houdt, zou ik zeker in het blauw gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *