De petticoat rok is ooit in de jaren 50 gestart als onderrok, om A lijn jurkjes en swingdresses het vereiste volume te geven. Later is de petticoat rok, zeg maar sinds Madonna, zelfstandig geworden. Niet langer hoefde de opvallende petticoat zich te verstoppen als onderrok, maar mocht gezien worden. Eerst piepte de rok bescheiden onder een kort rokje uit, later in fluoriserende kleuren. Uiteindelijk werd het fluoriserende exemplaar erg populair om in plaats van een rok te dragen, vooral bij de punkbeweging. Zo deed de petticoat rok haar intrede in het modebeeld. Aanvankelijk vooral op de bühne, daarna in toenemende mate ook op straat.
Petticoat rok: rage of trend?
Het is een klassiek voorbeeld van hoe dat gaat met mode. Eentje, de trendsetter probeert eens wat nieuws. Dan volgt een kleine groep fans en pas veel later volgt de rest van de wereld. Hoe populairder de trendsetter, hoe eerder een kledingstuk in de mode raakt. Men spreekt vaak van een rage. En dat is logisch want hoe populairder iemand is, hoe meer mensen zich vereenzelvigen met het idool. En alhoewel er nog steeds mensen zijn die dat betwijfelen, stammen we blijkbaar af van de apen, want na-apen is in de samenleving compleet geaccepteerd.
Wie dragen er een petticoat rok?
Op dit moment zie je nog niet jan en alleman met een petticoat rok op straat, gelukkig maar. Ik moet dan ook een vrouwelijke uitdrukking bedenken van dit gezegde, maar er schiet me zo geen eentje naar binnen. De enige man die in een petticoat rok geaccepteerd wordt, zijn balletdansers. Dit omdat die wel eens als vrouw moeten spelen bij gebrek aan choreografie voor mannen. Dus een man in een tutu, dat is dus zo’n roze wolk tutu, kan, maar alleen op het toneel.
Opvallende petticoat rok
Het zijn vooral stedelijke types die de petticoat rok omarmt hebben. Extravagante outfits horen blijkbaar bij het stedelijk milieu. En dat ondanks het feit dat less is more en natural trends zijn die haaks hier op staan. Met de petticoat heb je een opvallend kledingstuk in handen dat eigenlijk gewoonweg smeekt om méér. Meer kleur, meer contrast, meer accessoires, meer uit de toon vallen. Ik moet een beetje denken aan het programma Make-under. In één van de aflevering probeerden ze een roze punkmeisje met groen haren en roze petticoat rok, om te tunen tot een galant en vooral elegant gekleed meisje.
Punkers en petticoat rok
Het eindresultaat was keurig. Niet verrassend was dat het grietje het helemaal niks vond. Want punkers willen er niet bij horen. Niet bij de gevestigde orde, niet bij het kapitaal, niet bij de politiek en dus al helemaal niet bij de mode. Want zodra er regeltjes komen, haakt de punker af. Die bepaalt zelf wel wat ie mooi vindt. En daar past een petticoat rok uitstekend bij. Wel bijzonder dat de petticoat vroeger zo burgerlijk is begonnen als baleinen onder een rokje. Pas in de jaren 50 werd het een beetje rebels, als onderdeel van de kleding van de rockers scene. Enfin, je moet er van houden.