Jurken zijn natuurlijk het symbool van vrouwelijkheid, maar wist je dat je met vintage jurken ook veel meer kan uitdrukken dan dat? Kijk eens naar de verschillende modellen vintage en retro jurken die de afgelopen eeuw de revue hebben gepasseerd en je begrijpt wat ik bedoel. Dan weer waren de jurken lang en degelijk, dan weer super kort en ultrabloot. In crisis tijden, bijvoorbeeld vlak voor en tijdens de beide wereldoorlogen, werden de jurken ineens van degelijk heel bloot. Niet omdat de vrouwen zoveel uitdagender er uit wilden zien, maar omdat stof op de bon was en dus schaars. De kledingindustrie draaide weliswaar op volle toeren, maar dan voor de miljoenen soldaten die naar het front moesten.
Symboliek en emancipatie van de vintage jurk
Kijk je dus naar een vintage jurk, dan kijk je naar een stukje geschiedenis. Ook de emancipatie van de vrouw kun je goed aflezen aan de verschillende modellen vintage jurken. In de jaren 20 bepaalden een groep bohemiennes ineens het modebeeld. Vrouwen die niet langer achter het aanrecht bleven met de kinderen aan hun rokken, maar dames die de wijde wereld in trokken en mee wilden doen met de mannencultuur in clubs en feesten.
Hoewel de jurken helemaal niet aanstootgevend zijn als je er nu naar kijkt, eerder het tegendeel, werden ze destijds wel degelijk als zeer gewaagd gezien. Rechte jurkjes, veel franjes en kraaltjes en de vrouwen droegen ook hoofddeksels met kraaltjes en rookten dat was toen nog uitzonderlijk.
Seks symbool nooit in een lange broek
Hollywood komt de Nederlandse huiskamers binnen met de eerste tv’s zo aan het begin van de jaren 50. Wij zelf hadden pas een zwart wit tv met drie zenders ergens eind jaren 60, maar goed je hebt altijd trendsetters, mensen die als eerste de nieuwigheden oppikken en uit willen proberen. Omdat je daar veel geld voor moet neer tellen, is het niet altijd verstandig haantje de voorste te willen zijn. De eerste vrouwelijke megasterren waren eigenlijk helemaal geen trendsetters, want ze werden allemaal in een jurk geportretteerd en liefst met zo veel mogelijk blote been en buste.
De ontwerpers kozen voor de veilige, vrouwelijke kant en zorgden ervoor dat de het mannelijk deel van de bevolking zich massaal vergaapte aan de pin-ups en het vrouwelijk deel van de bevolking ontzettend haar best moest doen om er net zo sexy uit te zien als de sterren van het witte doek. Reken maar dat er in die tijd wat gezwoegd werd met korsetten, diëten, krultangen, zakdoekjes en lippenstift om net zo’n kusmond te krijgen als Marilyn Monroe, net zo’n enorme cup als Brigitte Bardot en de wespentaille van Gina Lollobrigide.
Lange broek symbool van emancipatie
Uiteindelijk merkten de vrouwen dat al die energie die ze in hun uiterlijk stopten, beter konden gebruiken om het glazen plafond te breken. En het kon niet uitblijven, daar waar ze op de arbeidsmarkt de gelijke van de man wilden zijn, werd ook het uiterlijk steeds mannelijker en was de lange broek, en met name de spijkerbroek, niet meer weg te de denken uit de dames klerenkast. Vreemd eigenlijk, want spijkerstof zit helemaal niet prettig, zeker niet als de broek nieuw is. Bovendien zijn broeken helemaal niet praktisch als je ineens plassen moet.
Daar waar mannen nog steeds de eerste de beste boom op kunnen zoeken, is het vrouwen nog niet gelukt om staand te plassen. Een jurk of rok is in zo’n geval super praktisch. In Bolivia hurken vrouwen gewoon boven een putje als ze aandrang hebben, en niemand die er aanstoot aan neemt. Over de voordelen van emancipatie gesproken!! En geëmancipeerd of niet, de meeste van ons vrouwen worden uiteindelijk zwanger. En waarom zou je je dikke buik in zo’n wanstaltige zwangerschapsbroek hijsen wanneer je je veel prettiger voelt in een lekkere ruim vallende jurk? Natuurlijk ben je trots op je buik, maar als je geen taille hebt dan blijft een broek gewoon niet zitten:-). Een pleidooi voor positie jurken dus. Ook heel handig voor erna, want die broeken van voor de zwangerschap passen voorlopig toch nog niet!