Vintage merkkleding die altijd mooi blijft?

Vintage merkkleding die altijd mooi blijft klinkt als een sprookje. Ik denk aan de jurken die na één keer wassen ging pluizen, aan mijn trouwjurk die nooit gewassen werd uit angst voor de kosten van de stomerij en aan mijn prachtige suède jasje, dat niet te wassen viel. Dus als je mij naar merkkleding vraagt die altijd mooi blijft, denk ik vooral aan de kledingstukken die ik heb verknald. Maar waar ging het eigenlijk mis?

Veronderstellingen die vintage merkkleding betreffen

  • het is duur dus zal wel goed zijn
  • het is duur dus zal wel een tijdje meegaan
  • het is duur dus ik kan het vast makkelijk wassen
  • het is duur, dus zal ik er vast wel een paar jaar plezier van hebben.

Kwaliteiten die vintage merkkleding doorgaans heeft

  • slecht wasbaar, vlekken gaan er niet uit op 30 graden
  • krimpend, ondanks dat je het wasvoorschrift hebt opgevolgd van 30 graden en je jurk uiteraard niet in de droger hebt gedaan
  • niet kleurvast, terwijl je Dreft hebt gebruikt en op lage temperaturen hebt gewassen.
  • altijd strijken, terwijl je er zo een hekel aan hebt.
  • niet kat-proof, terwijl je zo van katten houdt!

Wat doe je met zulke vintage merkkleding?

Ik zou zeggen, nooit meer kopen en meteen weggooien als je zulke vintage jurken nog bezit. Maar dat wordt een hele opgave. Al ben ik al jaren lang getraind op het bestuderen van etiketten, toch overkomt mij het regelmatig dat ik jurken koop waar ik niets mee kan. Vooral online wordt weinig informatie gegeven over de wasbaarheid van vintage jurken bijvoorbeeld. Niemand zit te wachten op een jurk die er mooi uitziet maar alleen chemisch gereinigd kan worden, tenzij je dat van te voren weet.

Iedere vintage merkjurk zijn eigen prijskaartje

Kortom, wanneer je merkkleding of merkjurken koopt, verwacht je iets goeds in handen te hebben. Het maakt je niet uit dat je iets meer of misschien wel tien keer zoveel betaald als bij de Hema of H&M, juist omdat je verwacht er een lange tijd plezier van te hebben. Maar hoe vaak kom je bedrogen uit? Juist! H&M is één van de weinige die let op wasbaarheid van kledingstukken. Ook de enige bij wie je jurken (en trouwens alle kleding) mag ruilen met als reden:”krimpt in de was”, terwijl je bij andere winkelketens uitsluitend nieuwe kleding mag retourneren omdat ze niet passen, niet voldoen aan de verwachting of te groot of te klein zijn aangeschaft. Kortom, er ligt een markt open voor de fabrikanten van vintage merkkleding lijkt mij!

Vrouwen die vintage merkkleding kopen

Vrouwen die vintage merkkleding kopen willen volgens mij vooral comfort, een goede pasvorm, geen gedoe, zeker zijn van kwaliteit en daarom kiezen ze voor Burburry of Chanel of een ander merk uit de Haute couture wereld (die ze alleen kennen via de mode bladen, maar dit alweer, terzijde).

Ik zou zeggen, ontwerpers van nu, let op deze dingen en dan mag je er een vintage merkje opplakken:

  • natuurlijke, ademende materialen als katoen en wol
  • duurzaamheid en ecologisch verantwoord dus geen gifblauw (cyaan) of  cadmiumrood
  • veel draagcomfort, dus een béétje elastiek mag maar dan wel op basis van tarwegras of bamboevezels:)
  • en vooral een blijvend goede pasvorm (ook na een rondje in de droger)!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *