Een tijd terug is de zomertijd begonnen. Vreemd, want er was vaak nog stromende regen. Want wat is zomertijd? Beginnen we allemaal te juichen om dat de temperatuur ineens naar 21 graden gaat en de zon de hele dag schijnt? Nee dus. Zomertijd heeft niets te maken met het jurken seizoen noch met de daarbij zo gewenste hoge temperaturen, maar alles met de tijd en energie.
Zomertijd uit de jaren 70
De zomertijd werd ingevoerd ten tijde van de oliecrisis in de jaren 70 , de tijd dat we ook een autoloze zondag hadden en je kon rolschaatsen op de A28. De Arabieren hadden hun hand op de oliekraan gezet en zo zaten wij in een crisis. Uiteraard niet omdat de olie schaars was, want dan had er nu geen auto meer op benzine gereden maar hadden we allang allemaal een auto die op water reed.
Maar ja aan water valt niet veel te verdienen, aan olie dus wel. Alleen omdat niet uit overal uit de kraan komt, gelukkig maar zou ik zeggen. Maar in het land waar de zon wel altijd schijnt, Saoudi Arabië of beter gezegd Koeweit, hebben ze olie zat. Eigenlijk is water daar veel kostbaarder dan olie want dat hebben ze er nou weer net niet.
Gelukkig verdienen ze zoveel geld met de verkoop van olie dat ze zelfs in de woestijn een oase hebben weten te creëren en de oliesjeiks niet alleen genieten van een eigen harem, maar ook een eigen zwembad.
Schaarste maakt duur, dus eigenlijk zou hier een beetje zomer onbetaalbaar zijn, maar helaas kun je zonnewarmte nog niet op bestelling krijgen.
Terug naar de zomertijd
Maar hoe zit het dan met die zomertijd, waarom wordt de klok nu ineens weer een uur vooruitgezet? De eerste die het over zomertijd had was Benjamin Franklin, in de 18 e eeuw. Hij schreef een vooral cynisch bedoeld stuk over de kosten van licht. Hij werd wakker om zes uur en zag dat het al licht was. Zonde! Schreef hij.
In de eerste wereldoorlog werd de zomertijd ingevoerd op 30 april om kolen te besparen. En ook in de tweede wereldoorlog moesten we de klok vooruitzetten om de Duitsers te kunnen bijbenen. De huidige zomertijd werd in 1977 ingevoerd, zodat we optimaal van de lange dagen zouden kunnen profiteren.
En ik dacht altijd dat het om de winter ging. Immers ‘s morgens scheelt het een uurtje licht. Met onze korte dagen maakt het voor de energierekening blijkbaar niet zoveel uit of het ‘s middags om vier of vijf uur donker is, omdat de meeste kantoren toch tot vijf uur open zijn. De energie winst zit hem in de ochtend. Dacht ik. Bovendien vind ik het wel prettig om met daglicht de deur uit te gaan dus energie winst of niet, ik vond het een slim idee.
Tegen de tijd dat ik om vijf uur door de vogeltjes gewekt wordt, gaat de klok een uur vooruit. Zes uur opstaan is nog te doen vind ik. En dan die lange dagen, wat geniet ik daarvan. Ineens hoef je je niet meer te haasten om de honden op tijd het bos in te krijgen. Toch is het vreemd dat dat ene uurtje zoveel verschil maakt. Helaas niet voor de temperatuur, dus die jurken moeten voorlopig nog even in de kast blijven. Zelfs die uit de jaren 70:D.